Není to hračka, aby to byla hračka!

Novinky, O Ababu

 

Tohle je přesně ten moment, kdy jsem dosáhla nějakého milníku ve svém podnikání. Konečně se mi podařilo získat certifikát na hračku! Hurá, po roce zkoumání, ptaní a šetření mám konečně atesty na své hračky. Ano, už jim mohu říkat hračky! Nedokážete si představit jakou jsem měla euforii, když mi paní ze zkušebny napsala email, že hračky prošly všemi testy a že mi po dovolené vystaví certifikát :D

A protože vím, že to řeší spoustu výrobců a kreativních lidí. Rozhodně jsem věděla, že až to budu mít za sebou, chci o tom napsat článek. Polopaticky vysvětlit, jak to celé funguje. Já jsem totiž sama neměla moc z čeho čerpat, všechny články nebo informace přímo ve zkušebnách pro mě byla totální španělská vesnice. Samá čísla a EN názvy.

 

Kolik to stálo?

Ranec.. pro někoho to třeba může být malá částka, ale pro mě osobně to byla opravdu velká investice. Nikdy jsem si nekoupila asi nic dražšího i náš Golf stálo o 10 tisíc míň! Když ale něčemu věříte a chcete dělat věci pořádně je potřeba si stanovit nějaký cíl a k tomu všechno směřovat. To pro mě byl tenhle certifikát. Když už jsem do toho šla, nechala jsem si udělat kompletně vše, co šlo. Všechny materiály co používám a budu do budoucna používat, anglickou verzi pro EU trh, všechny varianty hraček co momentálně nabízím.

Řeknu vám, že když jsem posílala tuhle částku z účtu, brnělo mě slušně za krkem.


Z každé prodané věci jsem dávala stranou peníze a šetřila. Nechtěla jsem si nikde půjčovat nebo jít cestou příspěvkové kampaně. Každopádně doporučuju všem, nejdříve si ověřit, že je o dané zboží zájem. Protože zaplatit tuhle hrůzu a až potom zjistit, že se to lidem zas tak nelíbí, by byla noční můra.

Náklady na testování se liší podle zkušebny, a hlavně podle konstrukce a složení hračky. Ceny jsem si našla v ceníku. Určitě to neberte jako 100% jistotu. Dávám to sem, abyste orientačně tušili náklady. Třetinu ceny tvoří zkoušky mechanických a fyzikálních vlastností a zkoušky hořlavosti (ČSN EN 71-1,2) cca 4 000 Kč bez DPH. Největší podíl na ceně mají chemické analýzy (ČSN EN 71-3) cena za jeden typ vzorku v jedné barvě je cca 3 500 Kč bez DPH, požadavků je mnoho a měly by se zkoušet všechny materiály a všechny barvy použité na hračce.

Pokud máte jako já, hračky šité z bavlny, a ne z umělých látek (ty mají lepší pružnost), doporučuji poslat nejdříve vzorky na roztrhání. To je ten mechanický test. Hračka se dá do trhacího stroje a musí vydržet tah 7 kil (silou 70 N se působí po dobu 10 sekund na jakýkoliv šev, po dobu 5 sekund tato síla „nastupuje“). Jedná se tedy o značnou sílu, jako byste zavěsili 7 kg na tkaninu a namáhali šev. Tahle zkouška mě stála kolem tisícovky. Zjistila jsem, že mám špatné nitě a u krku se povolil šev. Změnili jsme tedy šití a nitě a už to bylo v pořádku. Někteří výrobci plátno podžehlují vlizelínem. Já jsem se tomu bránila zuby nehty, hračka pak vypadala spíš jako dekorace. Nebyla měkká a příjemná do ruky jako ta bez vlizelínu. Podařilo se mi to obejít a jsem za to strašně ráda.

Chemické testy jsou většinou v pořádku, stačí si vybrat látky, co mají už označení OEKO test pro děti do tří let. Pro hračky od 0 let (to mám já) se ale musí látka stejně přetestovat. Jsou tam jiné normy než na oblečení nebo dekorace pro děti. Neušetříte, ale můžete být víc v klidu, že vám materiál projde testem.

Nejdražší na celé částce je ale překvapivě certifikát (cca 5 000 Kč bez DPH). Doporučuju tedy nejdříve si ujasnit kolekci věcí, co chcete mít otestované a jít tam už s více produkty. Ušetříte tak na vystavení a vše se vám vleze na jeden certifikát najednou. Certifikát platí 5 let.  

Taky je dobré mít podobný tvar a stejné materiály na všech produktech. Já například jsem nechala testovat jen jednu barevnou variantu a do materiálu poslala všechny barvy, co na potištěné látce mohou být. Udělá se pak rozbor všech barev beránků a barev na potištěné látce najednou. Já pak mohu mít myšku s růžovou nohou ale i s šedou nebo bílou, protože ty materiály mají už test. To, jak já je pak zkombinuji není podstatné. Podstatné je, aby ta konstrukce a materiál nebyl odlišný od testované hračky.

Testovat na konstrukci jsem tedy poslala muchláčka, kamaráda a hryzátko, na materiál pak dřevo (kroužek), beránka (všechny používané barvy) a potištěnou látku (všechny barvy).

Hračka pak musí nést označení: jméno a celou adresa výrobce, identifikace výrobku – typ, kód nebo jiné označení, označení CE o velikosti min. 5 mm. Tuhle cedulku/obal nebo označení musíte doložit spolu se vzorky na testování.

 

Na co dát pozor při nákupu hraček?

Cokoli co nemá označení CE (neprošlo těmito testy) by nemělo být prodáváno jako hračka, ale mělo by nést označení DEKORACE. Platí to hlavně pro kamenné prodejny nebo větší značky. Pokud šijete pár plyšáků měsíčně, nikdo po vás pravděpodobně nepůjde. Vždycky je lepší ověřit si trh (Fler nebo třeba markety) a až potom investovat do atestů. Maminky by si měli dávat pozor hlavně na hračky kupované na Aliexpressu nebo dovážené z Číny. Většinou se místo CE používá na chlup stejné označení China Export, čímž se výrobce chce vyhnout testům a zmást kupce.

Hračku, která může být nebezpečná, poznáte i svým vlastním zkoumáním (třeba na marketech). Nějaká šňůrka, která vyčnívá z tvaru hračky, nesmí přesahovat délku 14 cm (možnost uškrcení dítěte). Chrastítka, našité knoflíky (těm se raději úplně vyhněte) a další předměty nesmí být menší než 3 cm, je to průměr dětského hrdla (možnost spolknutí předmětu). To jsou rady i pro výrobce. Než začnete něco šít, zjistěte si podrobně, co vše nesmí hračka pro malé děti obsahovat, jaké materiály nemají ten základní atest a další věci.

 

Na koho se obrátit?

Vím, že to řeší spousta výrobců, takže níže přikládám kontakt na zkušební ústav v Českých Budějovicích. Jsou skvělý a poradí se vším. Pokud máte finance a chcete začít řešit zkušebnu, DOPORUČUJU všema deseti, napsat nebo zavolat a domluvit si osobní schůzku. Je jedno, jestli jste z druhého konce republiky. Udělejte si čas, sbalte si svoje výrobky a vydejte se tam. Já jsem až tam u stolu pochopila, co teda vlastně bude následovat a co přesně potřebují ty moje výrobky/materiály za testy. Sama bych v životě nevyplnila tu složitě vypadající žádost o testy.

Ing. Monika Hegedüšová
Ředitelka pobočky
Tel.: + 420 386 709 173; Mobil: + 420 603 202 014
hegedusova@tzus.cz

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. – o. z.  ZÚLP České Budějovice
Čechova 59, CZ-370 65 České Budějovice

www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/dalsi-vyrobky-s-oznacenim-ce

 

Další zkušebny u nás: